Бизнес климатът леко се подобрява в края на  годината Пикът на нарастването

...
Бизнес климатът леко се подобрява в края на  годината Пикът на нарастването
Коментари Харесай

Цените вече не препускат толкова бързо, но все още растат

Бизнес климатът леко се подобрява в края на  годината
Пикът на повишаването на цените е зад тила ни и това е главният извод от декемврийското изследване на Национален статистически институт за бизнес климата в страната и данните за цените на производителите.

Мениджърите във всички сфери чакат цените да не престават да нарастват, само че не толкоз мощно, колкото през предходните месеци.

Различни са били упованията на компаниите в обособените браншове. Най-големите опасения в индустрията да вземем за пример са били през април и май, по-късно делът на мениджърите, които чакат продължаващо повишаване на продукцията, е почнал да понижава и

през декември е съвсем на половина по-малък

В търговията най-песимистична е била настройката през лятото - през юни и юли упованията са били за доста мощен скок на цените, до момента в който в този момент прогнозите са много по-умерени. Аналогична е обстановката в областта на услугите, само че не и в строителството. Там мениджърите са с най-големи настройки цените да не престават да се повишават, като това е траяло отмерено през цялата година. През декември към този момент и при строителните бизнесмени се следят по-умерени упования.

Същата наклонност демонстрират и цените на производител в индустрията за ноември, които се считат за ранен предвестител на инфлацията. Общият показател на тези цени е

намалял през ноември с 9,5%

спрямо предходния месец, въпреки че спрямо година по-рано е с 21,2% по-висок. Намалението се получава най-много поради поевтиняването на производството и разпределението на ток, топлоенергия и газ, както и в добивната индустрия.

В празничния финален месец на годината бизнесклиматът леко се усъвършенства и това е обвързвано главно с упованията за повече поръчки през идващите 3 до 6 месеца. Единствено несигурната икономическа среда прави прогнозите по-мрачни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР